55ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ερευνα του Χορού
Αθήνα, 1-5 Ιουλίου 2020
Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να παρουσιαστούν πρωτοποριακές εργασίες σε ένα μεγάλο κοινό επαγγελματιών, δασκάλων χορού, χορογράφων, ερευνητών, κριτικών και διοργανωτών. Προσεγγίζει όλες τις μορφές του χορού, τόσο καλλιτεχνικά όσο και επιστημονικά.
Τα Παγκόσμια Συνέδρια του CID παρακολουθούν κατά μέσο όρο 400 ειδικοί από 40 χώρες των 5 ηπείρων (πολλαπλάσιοι από ό,τι σε ένα σύνηθες διεθνές συνέδριο).
Διοργανώνεται από το Χοροθέατρο “Δόρα Στράτου” και τα Τμήματα Αθηνών, Πειραιώς και Φαλήρου του CID σε συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO. Είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής.
Διενεργείται με διεθνείς προδιαγραφές και είναι αυστηρά μη-κερδοσκοπικό. Δεν υπάρχουν προσκεκλημένοι ομιλητές ή ακροατές – η εγγραφή είναι απαραίτητη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– Ανακοινώσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών με επιστημονική μεθοδολογία
– Μαθήματα χορού
– Παραστάσεις χορευτικών σχημάτων
– Διαλέξεις, προβολές και συζητήσεις
– Εκθέσεις και πωλήσεις βιβλίων, δίσκων, ειδών που ενδιαφέρουν τους χορευτές
– Επισκέψεις σε σχετικούς χώρους, όπως μουσεία ή σχολές χορού
– Βραδιές όπου οι σύνεδροι μπορούν να γνωριστούν καλύτερα.
Το Συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ασχολούνται συστηματικά με το χορό, μέσα σε πνεύμα που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων και διευκολύνει τις άτυπες συζητήσεις.
Οι σύνεδροι παίρνουν με την εγγραφή τους έναν μεγάλο σάκκο χορευτή με βιβλία, έντυπα και δώρα. Γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά, άλλες γλώσσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα στη γραμματεία. Οι εργασίες και οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν ένα μήνα πριν από την έναρξη (πλήρες κείμενο, σύμφωνο με τις προδιαγραφές) για έγκριση από την Επιστημονική Επιτροπή και ένταξη στο πρόγραμμα.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ Περιφερειάρχη Αττικής
Με ιδιαίτερη χαρά και καλωσορίζω το 55ο Συνέδριο για την Έρευνα του Xορού πού γίνεται και φέτος στην Αθήνα και αποτελεί διεθνή διάκριση για τη χώρα μας.
Eνα γεγονός παγκόσμιας προβολής που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες, και τιμά την πολιτιστική κληρονομιά μας στο διεθνές στερέωμα, προσδίδοντας στο χoρό της σύγχρονης εποχής τη δυναμική και την αξία τις αρχέγονης αφετηρίας του.
‘Ένα συνέδριο που απευθύνεται στους χορευτές και στους πολίτες όλης της γης, στους ιστορικούς και τους τους ερευνητές της επιστήμης του χορού, στους λαογράφους τους θεραπευτές, τους θεατρολόγους, τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς.
Ένα σύγχρονο παγκόσμιο συμπόσιο, που αναδεικνύει και επαναφέρει, ως δώρο στο σύγχρονο άνθρωπο. τα πρώτα βήματα που γέννησαν το χορό της ανθρωπότητας, για να αναδομήσουν το σώμα, το πνεύμα, και την ψυχή του σημερινού πολίτη της γης.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την ΄Έρευνα του Χορού φωτίζει, όσο λίγα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα, τη μοναδικότητα της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, που δημιούργησε το χορό ως ένα τρόπο ζωής για να εκφράσει τη γνώση, την τέχνη και τη θρησκεία. Ο χορός, που γέννησε την ίδια την αρχαία τραγωδία, που αποτελούσε συστατικό στοιχείο της παιδείας αλλά και της κοινωνικής διάκρισης στο χρυσό αιώνα του Περικλή, ο χορός που εξέφραζε τι λύπη, αλλά και ύμνους στη νίκη του πολέμου των αρχαίων Ελλήνων, ο χορός πού εκπαίδευε τις κινήσεις των πολεμιστών και που ταυτόχρονα αποτελούσε μία από τις αρχαιότερες μορφές ψυχοθεραπείας.
Πώς θα μπορούσε να αγνοήσει κανείς το μεγαλείο της δύναμης και της αξίας του χορού στην εποχή μας, και ειδικά στη δύσκολη χρονιά που διανύουμε;
Οι αρχαίοι Έλληνες τραγουδούσαν και χόρευαν προς τιμήν του Ασκληπιού και του Απόλλωνα ως δέηση για την καταπολέμηση των ασθενειών, όπως άλλωστε όλοι οι πρωτόγονοι λαοί, χόρευαν για να εξευμενίσουν τα στοιχεία της φύσης και να επιβιώσουν στις πρώιμες κοινωνίες.
Το 55ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού στέλνει φέτος, περισσότερο από ποτέ, προς τον κόσμο και τους ηγέτες του, το μήνυμα της ίασης και της επιβίωσης, ως μία καλλιτεχνική πολιτική πράξη για το χρέος μας στη φύλαξη της ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού μας.
Ως Περιφερειάρχης Αττικής, θεωρώ τιμή το γεγονός ότι, αν και διαδικτυακά, το συνέδριο συνεχίζει, και στο 2020, να ακτινοβολεί στην διεθνή σκηνή από την καρδιά της Αττικής, επαναφέροντας στο σήμερα τη μοναδικότητα της αρχαίας αθηναϊκής κοινωνίας που προσέδιδε στους χορούς των Παναθηναίων, των Ελευσινίων Μυστηρίων και των Ολυμπιακών αγώνων, το συμβολισμό και την πνευματικότητα της ανθρώπινης κοινωνίας, της κοινότητας που θεμελίωσε με λαμπρότητα τον Δυτικό πολιτισμό της γης.
Γιώργος Πατούλης
Περιφερειάρχης Αττικής